Ne bacajte koru od krompira: Evo kako je možete iskoristiti na genijalan način

Svi pravimo ovu grešku/Free Pik

Svi pravimo ovu grešku/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bez obzira na to kako volite jesti krompir, svakako ga prvo morate oguliti. Pred vama je sjajna ideja kako možete iskoristiti ljuske od krompira.

Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja željeza u rastvorljive kompleksne jone. To je naučno objašnjenje zašto je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju hrđe.

Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zahrđalih i problematičnih mjesta. Da biste to uradili, potopite kore krompira u vodu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Koristite samo toliko vode da pokrije kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vrijeme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomiješajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.

Pastu možete koristiti kako biste očistili hrđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata. Nanesite pastu na zahrđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zahrđali alati ponovo će izgledati kao novi, navodi Krstarica.