Ljetne greške koje skupo plaćamo: Zbog ovih navika frižider vam troši duplo više struje

Ne radite ovo ljeti/Free Pik

Ne radite ovo ljeti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Visoke ljetne temperature stavljaju frižider na kušnju – dok mi tražimo osvježenje, naš najvjerniji kućanski aparat često radi "prekovremeno" kako bi održao optimalnu temperaturu. No mnogi od nas nesvjesno čine greške koje ga dodatno opterećuju, povećavaju račun za struju i čak skraćuju vijek trajanja uređaja.

Donosimo pet najčešćih ljetnih pogrešaka koje treba izbjeći.

1. Prenatrpavanje frižider​a

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ljeti više nego ikad trpamo frižider do vrha – flaše vode, voće, povrće, rashlađena jela, sladoledi, sokovi... No pretrpan frižider sprječava pravilan protok zraka, zbog čega uređaj mora raditi jače kako bi održao istu temperaturu. To može rezultirati neujednačenim hlađenjem, bržim kvarenjem hrane i većom potrošnjom energije.

Savjet: Održavajte frižider 70–80 posto popunjenim. Ostavite prostor oko stražnje stijenke za nesmetan protok zraka.

2. Često i dugo otvaranje vrata

Kad vani prži 35 °C, frižider je utočište – no stalno otvaranje vrata (pogotovo dugo zadržavanje pred njima dok tražimo šta bismo pojeli) pušta topli zrak unutra. Aparat tada troši više energije kako bi ponovno rashladio prostor.

Savjet: Prije otvaranja frižidera razmislite šta vam treba. Organizirajte police tako da vam najčešće korištene stvari budu nadohvat ruke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

3. Postavljanje blizu izvora topline

Ljeti često preuređujemo prostor – no ako frižider završi pokraj rerne, šporeta, mikrovalne ili izravno uz sunčani prozor, to može značajno utjecati na njegov rad. Što je veća vanjska temperatura oko uređaja, to on više troši kako bi hladio unutrašnjost.

Savjet: Frižider držite dalje od izvora topline i pazite da iza njega ima dovoljno prostora za ventilaciju.

4. Stavljanje toplih jela u frižider

Kad je vani vruće, želimo što prije rashladiti ostatke ručka. No stavljanje toplih jela u frižider podiže unutrašnju temperaturu, što remeti rad uređaja i može ugroziti druge namirnice.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjet: Ohladite jelo na sobnoj temperaturi (ali ne duže od dva sata!) prije nego što ga pospremite u frižider.

5. Zanemarivanje čišćenja i održavanja

Ljeti se na stražnjoj rešetki i gumenim brtvama vrata mogu lakše skupljati prašina i vlaga. Ako su brtve prljave ili oštećene, vrata možda ne prianjaju dobro, pa topli zrak ulazi unutra, a frižider troši više struje da bi to kompenzirao.

Savjet: Redovito brišite brtve vlažnom krpom i provjerite prianjaju li dobro. Povremeno usisajte stražnju rešetku kako bi uređaj optimalno funkcionisao, piše Zadovoljna.