Koristite ga svaki dan, a niste ni znali za ovo: Ovo je najprljaviji predmet u svakoj kuhinji

kuhinja, dekor, kuća, dom, daska, kuhanje, rezanje/

Niste ni svjesni koliko ima bakterija/Pure Happy Home

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Daske za rezanje mogu pomoći u sprječavanju unakrsne kontaminacije između namirnica, pa profesionalci koriste daske različitih boja za pripremu različitih vrsta hrane.

Međutim, i u tom slučaju potrebno ih je pravilno dezinfikovati kako bi se izbjegla šteta. I ne morate se uvijek oslanjati na hemijska i komercijalna sredstva za čišćenje. Jedan od potencijalnih problema kod korištenja drvenih dasaka za rezanje jeste to što one mikroskopskim bakterijama pružaju mjesto za skrivanje, što može predstavljati rizik za vaše zdravlje.

Vrlo je važno zapamtiti da su daske za rezanje napravljene od različitih materijala, pa ih treba čistiti odgovarajućim sredstvima u zavisnosti od materijala. Ako se ne čiste pravilno, drvene daske mogu nakupiti štetne bakterije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zato prerežite limun na pola i iscijedite njegov sok na dasku, a zatim pospite malo soli. Nakon toga, uzmite polovinu limuna i utrljajte so u površinu daske, pa je isperite pod mlazom vode. So će se pretvoriti u abrazivnu pastu, koja će uništiti sve bakterije skrivene u ogrebotinama. Limun također može pomoći u osvježavanju daske za sječenje, ostavljajući joj prijatan, svjež miris. So pomaže u čišćenju drvenih površina zahvaljujući svojim abrazivnim svojstvima, uklanjajući prljavštinu i ostatke hrane sa daske.

Dok so pomaže u ribanju, limun sadrži kiselinu i ima prirodna svojstva čišćenja koja pomažu u omekšavanju i uklanjanju mrlja, kao i u uništavanju skrivenih bakterija. To se dešava zbog porozne prirode drveta, u čija se vlakna i pukotine bakterije lako mogu zavući. Drvo također upija vlagu, što pomaže bakterijama da se razmnožavaju. Da biste spriječili razvoj skrivenih klica, dasku za rezanje treba redovno prati i dobro sušiti. Čuvanjem daske na hladnom i suhom mjestu dodatno ćete ograničiti rast bakterija, piše Superžena.