Jesenje bogatstvo: Nema restorana koji može zamijeniti ručak iz mog vrta
Vinova loza požutjela, grožđe sve slađe
Prošle subote sam iskoristila relativno lijepo vrijeme i provela cijeli dan u vrtu, radeći i uživajući. Iako sam ove godine bila često i dugo izvan Sarajeva, napuštajući i moj vrt, ali vrt nije napustio ni izdao mene. Povremeni dolasci su bili dovoljni da i ove godine preživimo i vrt i ja sa dosta roda i zadovoljstva, jer jesen je period kada se sve obira i sabira.
Rani, hladni oktobarski dani su odnijeli sve na niže temperature osjetljive biljke, kao što su paradajz, paprika, patlidžan, boranija i krastavac, pa ih je trebalo povaditi i odnijeti na kompostište da budu kao kompost hrana za neke naredne generacije biljaka u mome vrtu.
Vrt nikada ne izdaje ukoliko pravovremeno posijemo ili posadimo biljke, pa su tako već iznikli radič, matovilac i luk koje sam posijala rano ove jeseni, tako da će uskoro biti novih salata. Blitva se sasvim oporavila nakon suše, pa već ima dobre berbe za zelenu čorbu.
Hrana i zadovoljstvo
Ono što me ove jeseni posebno obradovalo je dobar rod voća. Jabuka ima dosta, ali su zbog suše sitnije, ipak su ukusne i zdrave, pa se od njih može napraviti mnogo korisnih proizvoda (čips, sokovi, uštipci, pite, pa i rakija). One rukom brane sam ostavila za zimu i nadam se da ću u njima uživati sve do proljeća, kao i ranijih godina.
Ove su me godine posebno obradovali orasi. Iako se na njima pojavljuje bolest zbog koje otpadaju poneki plodovi ranije, koji nisu za upotrebu, ostalo je još dosta kvalitetnih, pa smo se vjeverica i ja takmičile koja će ih više sakupiti. Mislim da sam bila brža od nje, pa imam solidnu berbu za upotrebu cijele godine.
Mušmule, to zanimljivo i kod nas manje poznato voće, rađaju redovito i obilno. Treba ih obrati, pa malo sačekati da sazriju. Osim što su plodovi zdravi i biljka je zdrava i lijepa, u jesen puna zlatnožutih listova i smeđih plodova, pa djeluje veoma dekorativno.
Ranije sam nabrala dosta plodova aronije, te također zahvalne malo zahtjevne voćke. Nju rado jedu ptice, pa se treba sa njima takmičiti za rod. Ostavljam ju u zamrzivač i koristim u toku čitave zime u doručku sa žitaricama. Njeni crveni listovi su pravi jesenski dekor vrta.
Vinova loza na pergoli daje sjenu i hlad u kasno proljeće, ljeto i ranu jesen, a propušta zrake sunca kada su najpotrebnije u rano proljeće i kasnu jesen. Dobrobit vinove loze u mome vrtu su i slatki crni grozdovi koje berem već mjesec dana. Vinova loza posađena prije 15 godina potpuno je prekrila pergolu i obilno rađa bez ikakvih radova osim orezivanja u proljeće. Klimatske promjene, odnosno sve blaža klima, doprinose tome da i u kontinentalnoj klimi možemo uživati u grožđu.
Pokošena trava
Orah, oskoruša i aronija su voćke koje ne zahtijevaju skoro ništa ili vrlo malo rada kada već jednom prorode. Ono što ja činim je da pokošenom travom malčiram površinu ispod voćaka. Tako istovremeno korisno upotrijebim pokošenu travu i hranim voćke.
Osim što sam u vrtu uživala u branju plodova, jesenje boje mojih biljaka u vrtu i okolini su mi napunile oči i dušu. Nema kafane ni restorana u kojem bih se osjećala toliko ispunjenom i sretnom kao toga dana u mome vrtu.
Zelena čorba od povrća, prženi krompirići sa mladim lukom i uštipci od jabuka su najbolji ručak na terasi iznad čatrnje u raskošnom jesenjem ambijentu.
A da ne bi bilo da samo pišem o mom oduševljenju, evo i fotografija snimljenih prošle subote.