(FOTO) Kraljica voća: Jabuke iz vlastitog vrta u domaćoj preradi i upotrebi

Očišćene jabuke spremne za rezanje/

Očišćene jabuke spremne za rezanje

Na mnogim područjima Bosne i Hercegovine su ove godine jabuke dobro rodile, pa tako i u mome vrtu na periferiji Sarajeva. Hobi vrtlari, a ni ja kao profesionalac, više ne prskamo jabuke pesticidima. Zbog ovoljetne suše dosta plodova jabuka su sitniji, gnjile, crvljivi su i otpadaju. Naravno da nas to ne raduje.

Čips od jabuka

Međutim, i takvi, a pogotovo zreli i zdravi rukom brani plodovi se u kućnoj obradi mogu pametno iskoristiti (osim za pitu, kompote i drugo) i za sušenje ili za pripremu voćnog jogurta. Evo kako to ja radim.

Već skoro mjesec skupljam otpale plodove jabuka i sušim ih i pravim čips. Plodove pokupim, operem, prepolovim i oštrim nožem izrežem sredinu i oštećene dijelove. Tako očišćene jabuke ne gulim, već ih samo režem na ploške, najbolje 2 do najviše 4 mm debljine. Ploške zatim stavljam gusto na sto prekriven papirnatim ručnicima i to tako da se ne dodiruju.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nakon nekoliko dana one što su bile na suncu dovoljno su suhe pa ih pažljivo pokupim i stavljam u tegle i zatvorim. Na sjenovitom mjestu sušenje duže traje. Na ovaj način osušene jabuke mogu se čuvati i do godinu, tako da imam još prošlogodišnjih. Te jabuke su bez ikakvih dodataka, kiselkasto slatkog okusa, veoma ukusne i zdrave grickalice. Pripremam ih slušajući radio, a grickam uz TV. Kome god sam ponudila, svi su oduševljeni ovom poslasticom.

Ploške jabuka na sušenju/

Ploške jabuka na sušenju

Naravno da se na isti način mogu pripremati brane i potpuno zdrave jabuke jer je to jedan od načina čuvanja i korištenja plodova jabuka u domaćinstvu. Na ovo se ne troši energija, što znači da je u ovu zimnicu uložen samo rad. Meni je za pripremu za sušenje trebalo za količinu koju vidite na slici oko dva sata.

Voćni jogurt

Vidimo da se u prodavnicama prodaju voćni jogurti od raznog voća, pa što ne bismo i mi od svoga voća, ovaj puta od jabuka napravili voćni jogurt. Za voćni jogurt operem i ogulim jabuke, te ih rendam. Tako izrendane prelijem sa jogurtom, dodam šećera po želji, te štapnim mikserom pripremim ovu poslasticu. Vjerujte mi da je bolji i zdraviji od kupovnog. Izvrsna poslastica na brzinu spremljena, kako za porodicu tako i za goste.

Voćni jogurt od jabuka/

Voćni jogurt od jabuka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dakle, ako imate jabuka u vrtu, pa i onih koje otpadaju, koristite ih za naprijed navedene poslastice napravljene u domaćoj radinosti. Višak jabuka poklonite onima koji nemaju svoj vrt i u njemu jabuke, pa će vam biti zahvalni, jer i oni te jabuke mogu koristiti na gore opisane načine ili na one tradicionalne.

Jabuke, daska, nož, posude za otpad i za ploške/

Jabuke, daska, nož, posude za otpad i za ploške

Naravno da se jabuke mogu čuvati u podrumu, ali za to treba koristiti potpuno zdrave obrane plodove da bi se što duže održali. Moje obrane jabuke čuvam u jednoj hladnoj sobi u vikendici i imam ih sve do aprila naredne godine. Stavljam ih u sanduke koje oblažem sa svih strana novinama. Povremeno ih pregledam i one eventualno oštećene odmah iskoristim.

Jabuke su zdravo voće pa svaki plod treba cijeniti i koristiti pogotovo one iz vlastitog vrta koje nisu tretirane pesticidima.