Biljke vam venu? Dodajte ovu namirnicu u vodu i gledajte kako oživljavaju

Savjeti za očuvanje vrta tokom ekstremnih temperatura/Free Pik

Čuva vlagu i hrani biljke/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pogođene valom vrućine biljke venu, suše se i ne uspijevaju da prežive brutalne uslove. Međutim, stručnjaci imaju za to neobično, ali efikasno rješenje - jedno povrće može im pomoći da ostanu hidrirane.

Vejn Delani, stručnjak za pečurke iz firme Monotub, tvrdi da obične pečurke, one koje koristimo u kuhinji, mogu postati snažno oružje u očuvanju vlažnosti tla i zdravlja biljaka. Iako se možda ne biste sjetili pečuraka dok gledate u žedne cvjetove i povrće, upravo one kriju jedno izuzetno svojstvo koje bi moglo da spase vašu baštu.

Kao spužve čuvaju vodu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pečurke djeluju kao prirodne spužve u tlu - upijaju višak vlage, a zatim je postepeno otpuštaju kada je suho. Zahvaljujući toj sposobnosti, pečurke su među baštovanima dobile nadimak "hidratacijske kapsule". Kada se biljke zalijevaju vodom u kojoj su se prethodno natapale pečurke, ta voda se znatno sporije upija u zemlju i još sporije isparava tokom najvrelijih sati dana. Time biljke duže zadržavaju preko potrebnu vlagu.

Ova metoda nije korisna samo za očuvanje vlage. Pečurke u sebi sadrže bogat spektar mikroelemenata koji su idealni za biljnu prehranu. Kalijum, bakar, mangan i kalcijum sastojci su koji pomažu rast i funkciju biljaka, posebno kad su pod stresom zbog visokih temperatura.

Jeftinije i sigurnije od gotovih đubriva

Za razliku od kupovnih prihrana koje mogu da izazvovu pretjerano hranjenje i naštete biljkama, pečurke pružaju nježniji i prirodniji način prihrane. Osim toga, pečurke sadrže i mikroskopske niti poznate kao micelijum. Kada ih unesemo u tlo, one podstiču rast korisnih gljivica, a istovremeno poboljšavaju strukturu tla i njegovu sposobnost zadržavanja vode.

Delani preporučuje da svako ko ima baštu, balkon ili barem nekoliko teglica, isproba ovu jednostavnu tehniku: Uzmete šaku pečuraka (može bilo koja vrsta iz prodavnice), nasjeckate ih i potopite u hladnu vodu iz česme. Ostavite da stoje između 12 i 24 sata, a nakon toga dobijenu tečnost koristite za zalijevanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zanimljivo je da iste pečurke možete koristiti i do tri puta. Dakle, nakon prvog natapanja mogu ponovo da se potope i koriste za još nekoliko zalijevanja. Nakon toga, umjesto da ih bacite, jednostavno ih ubacite u kompost, gdje će nastaviti da pomažu vašim biljkama, ovaj put kao prirodno đubrivo.