Bacate li jesensko lišće? - To odmah prestanite raditi, možete ga iskoristiti na sjajan način

Lišće može biti veoma korisno
Jedan od najsigurnijih znakova jeseni su staze i vrtovi prekriveni crvenkastim, uvelim lišćem. Iako sve to izgleda romantično, većina ga ipak poželi odmah ukloniti grabljama, jer smeta na prilazima, zatrpava travnjak ili jednostavno stvara dojam nereda.
Međutim, stručnjak za bilje Morris Hankinson, direktor rasadnika Hopes Groves Nurseries, savjetuje da se lišće ipak ne baca. Naprotiv, preporučuje da ga sačuvamo i pretvorimo u prirodni malč koji obnavlja tlo i biljkama daje potrebne hranjive tvari.
„Lišće je način na koji priroda obnavlja zemlju. Ako padne ispod živica ili stabala, ono se prirodno pretvara u malč i stvara savršen zimski zaklon za divlje životinje,“ objašnjava Hankinson.
Dodaje i da se dio lišća može ostaviti čak i na travnjaku, ali u slučaju obilnog otpalog lišća ili na stazama i terasama najbolje ga je pograbljati i pohraniti u vreće. S vremenom će se pretvoriti u malč od lišća, koji će biti savršeno gnojivo i zaštitni sloj za biljke.
Zašto malč?
Malčiranje je jednostavna vrtna tehnika koja podrazumijeva prekrivanje tla slojem prirodnog materijala – drvene sječke, komposta, kore, slame ili lišća – kako bi se biljke zaštitile i nahranile.
Prednosti su brojne: malč zadržava vlagu u zemlji, smanjuje rast korova, reguliše temperaturu tla i štiti biljke od erozije. Organski malč dodatno obogaćuje tlo dok se razgrađuje. Posebno vrijedan je malč od lišća, jer je bogat magnezijem, kalcijem i fosforom, a te se tvari postepeno otpuštaju u zemlju, hraneći mikroorganizme i povećavajući plodnost, prenosi 24sata.hr.
Iako se malčiranje obično povezuje s proljećem, Hankinson ističe da je jesen idealno vrijeme za taj posao: „Jesensko malčiranje štiti korijen od mraza, održava temperaturu tla, a hranjive tvari tokom zime kiša unosi u zemlju. Jesen je izvrsna prilika za malčiranje.“
Kako napraviti malč od lišća?
Postupak je vrlo jednostavan. Potrebno je:
- pograbljati lišće,
- usitniti ga (npr. kosilicom),
- pohraniti u vreće i ostaviti da dozrijeva.
Za manje od godinu dana dobit ćete gotov malč koji se može koristiti oko biljaka, za poboljšanje tla, prekrivanje gredica ili čak kao nadopuna travnjaku.
Prema Hankinsonu, najbolje vrste lišća za malč su hrast, bukva i grab, ali gotovo svaka vrsta lišća može dobro poslužiti.