Mliječna industrija se mijenja: Životinjsko mlijeko zamijenit ćemo sintetičkim

mlijeko nauka/
Mliječna industrija se mijenja
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Globalna mliječna industrija se mijenja. Konkurencija alternativne hrane koja nije proizvedena od životinja, poput sintetičkog mlijeka, sve je veća te sa sobom nosi i nove izazove.

Biomasa

Za sintetičko mlijeko nisu potrebne krave ili druge životinje. Može imati isti biohemijski sastav kao i životinjsko mlijeko, ali se stvara korištenjem nove biotehnološke tehnike poznate kao precizna fermentacija koja proizvodi biomasu uzgojenu iz stanica, piše u članku za The Conversation Milena Bojović sa Univerziteta MacQuarie u Australiji.

Više od 80 posto svjetske populacije redovno konzumira mliječne proizvode. No, sve su glasniji pozivi da se hrana životinjskog porijekla zamijeni nekom drugom. Sintetičko mlijeko nudi proizvod bez brige za emisije metana ili dobrobit životinja. Iako dobro zvuči, mora prevladati još mnoge izazove i zamke kako bi postalo ravnopravna i održiva alternativa mlijeku životinjskog porijekla.

- Moje nedavno istraživanje ispitalo je megatrendove u globalnom sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko na biljnoj bazi i potencijalno, sintetičko mlijeko, pokazalo se kao ključni poremećaj na tom tržištu, ističe Bojović.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za razliku od sintetičkog mesa, koje se teško može uskladiti sa složenošću i teksturom životinjskog mesa, Bojović kaže da se sintetičko mlijeko reklamira kao da ima isti okus, izgled i osjećaj kao i normalno.

Sintetičko mlijeko nije naučna fantastika - već postoji. U SAD-u, na primjer, kompanija Perfect Day isporučuje proteine ​​bez životinjskog porijekla napravljene od mikroflore, koji se zatim koriste za izradu sladoleda, proteinskog praha i mlijeka.

Krave i metan

U Australiji startup kompanija Eden Brew razvija sintetičko mlijeko u Werribeeju u Victoriji. Kompanija cilja na potrošače koji su sve zabrinutiji zbog klimatskih promjena, a posebno zbog doprinosa metana iz krava, piše Bojović navodeći neke primjere.

- CSIRO je navodno razvio tehnologiju iza proizvoda Eden Brew, dodaje Bojović. Sam proces počinje s kvascem i koristi preciznu fermentaciju za proizvodnju istih proteina koji se nalaze u kravljem mlijeku, pojašnjava australska naučnica.